Doğada Çözünme Süreleri Bilinmesi Gereken 8 Madde
Günlük hayatta binlerce ürün kullanıyoruz ve haliyle bu ürünlerden arta kalan ambalaj ve kutu gibi materyalleri de çöp olarak atıyoruz. Ancak bazı maddelerin çöp olarak atılması, geri dönüşüme pek faydalı olmuyor. Biz de Ne Yap Ne Yapma olarak günlük hayatta en çok kullanılan ürünlerin doğada çözünme sürelerini sizler için bir araya getirdik. Bakalım hangi madde ne kadar sürede doğada tam olarak çözünüyor…
1. Cam Şişe
Çözünmesi süresi yaklaşık dört bin yıldır. Camın birleşiminde kum (SiO2), soda (Na2CO3), kireç taşı (CaCO3), dolamit (CaCO3.MgCO3),sodyum sülfat (Na2SO4) gibi maddeler vardır. Cam zaman içersinde çözünen ve fazla problem oluşturmayan bir maddedir. Camın ısıdan ve asitlerden etkilenmemesi çözünerek doğaya karışma sürecinin çok uzun olmasına yol açar.
2. Sigara İzmariti
Çözünmesi süresi yaklaşık olarak üç aydır. Sigara; tütün ve selülozdan oluşmaktadır. Selüloz ve tütün doğal maddelerdir. Onun için çürüme süresi kısadır. Bilinçsizce sokağa atılan bir izmarit; ışık, yağmur ve mikroorganizmaların etkisi ile en geç üç ay içerisinde doğaya karışır. Ancak sigaranın filtresi selüloz asetattan yapıldığı için çürüme süresi daha uzundur. Yaklaşık 1-2 yıl civarı.3. Kağıt Parçaları
Çözünme süresi yaklaşık üç aydır. Kağıt parçalarının ana maddesi selülozdur. Bunlar yaklaşık üç ay gibi bir zamanda doğaya karışır. Kağıdın yapısındaki nem fazla ise süreç biraz daha uzamaktadır. Nem ve ışık kağıdın doğaya karışma sürecini geciktirmektedir. Işık ve nem nem olmayan toprağa kağıt gömüldüğünde daha kısa sürede toprağa karıştığı görülmüştür.
4. Ciklet
Çözünme süreleri yaklaşık beş yıldır. Ciklet, doğal kauçuk, sentetik reçine, şeker, tatlandırıcı ve renklendirici maddelerden meydana gelir. Cikleti çiğneme sırasında şeker ve tatlandırıcı maddeler ağızdan besin olarak alınır. Atılan cikletin yapısındaki doğal kauçuk havanın oksijeni ile kısa sürede bozunurken, sentetik reçinenin bozunması uzun zaman alır. Mikroorganizmaların bile bu maddeleri bozması uzun zaman ister.
5. Tahta Parçaları
Çözünmesi süresi yaklaşık on beş yıldır. Ağaçtan elde edilen tahta parçalarının ana maddesi selülozdur. Tahta boyalıysa, boyanın çözünme uzunluğundan dolayı tahtanın doğaya karışma sürecide uzar. Büyük parçalara nazaran küçük tahta parçaları, daha kısa sürede doğaya karışır. Kibrit çöpleri ise yaklaşık altı ay gibi bir sürede doğada çözünmektedir.
6. Alüminyum Kutu
Çözünme süresi on ile yüz yıl arasında değişir. Yaklaşık 200 mikron kalınlığında olan alüminyum kutuların üstleri teneke ve vernikle kapatılmaktadır. Teneke paslanarak yaklaşık bir yıl gibi bir sürede doğaya karışmaktadır. Alüminyum ise oksijen ve yağmurun etkisi ile yaklaşık 100 yıl içerisinde doğaya karışmaktadır. Alüminyum kutuların doğaya karışma sürecinin uzunluğundan dolayı alüminyum kutuları atmak yerine yeniden alüminyum üretimi için kullanmak geri dönüşüm açısından çok daha uygundur.7. Plastik Şişe
Plastik şişelerin yapısında polivinil klorür (PVC) ve polietilen(PET) vardır. Bu plastik türleri kolay üretildiği ve uzun süre bozunmadan kaldıkları için günümüzde çok fazla kullanılmaktadır. Çevreye atılan plastikler ise havadan, ısı ve nemden etkilenmedikleri için yüzyıllarca doğada bozunmadan kalabiliyorlar. Çoğu zaman onları yakmak bile çözüm olmuyor. Günümüzde plastiklerin kolay çürümesi için yapılarına mikroorganizmaların çürütebilecekleri nişasta gibi maddelerin katılması çalışmaları devam etmekle birlikte kısa sürede bozunan plastiklerde üretilmiştir ve kullanılmaktadır.
8. Plastik Kart
Çözünmesi süresi yaklaşık bin yıldır. Plastik kartlar genellikle PVC‘den üretilir. Bunlar günlük hayatta telefon kartları, kredi kartları vb. olarak kullanılmaktadır. Yüzyıllarca doğada kalması belki de ileride, arkeologlar için iyi bir kalıntı örneği olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder